Chalet bouwen voor permanente bewoning

Wilt u weten wat er wel en niet mag en kan op het gebied van permanent wonen in een chalet? Of zoekt een bedrijf dat uw houten chalet voor permanente bewoning kan realiseren? In beide gevallen heeft u de juiste pagina gevonden. Wat zijn de regels, de bouwvoorschriften en aandachtspunten voor het bouwen van een chalet voor permanente bewoning? En hoe regelt Duntep alles rondom de realisatie van uw droomchalet? U leest het hier.

Duntep: 60 jaar ervaring in chaletbouw

Graag stellen wij ons aan u voor: Duntep, een chaletbouwbedrijf met 60 jaar ervaring. Met hoogwaardige kwaliteit en vakmanschap ontwerpen, bouwen, plaatsen en onderhouden we vele chalets. Ons doel is dat zowel zakelijke klanten als particulieren optimaal kunnen genieten van hun verblijf. Aangezien we veel vragen krijgen over (het bouwen van) chalets voor permanente bewoning, hopen we u met de informatie op deze pagina op weg te helpen.

Een klein tipje van de sluier: ja, er zijn mogelijkheden voor permanente bewoning van een chalet en met Duntep in de arm wordt het de woning van uw dromen.

Wanneer spreken we van permanente bewoning?

We spreken van permanente bewoning als de woning (het chalet) wordt gebruikt als hoofdverblijf. Dat wil zeggen dat het chalet wordt gebruikt als het ‘centrum van het sociale en maatschappelijke leven’ van een persoon. Gaat het woon-werkverkeer vanuit en naar het chalet, worden er verjaardagen gegeven en is het chalet het startpunt (i.p.v. de bestemming) voor weekendjes weg? Dan kan men er vanuit gaan dat het chalet permanent wordt bewoond. Dit zijn dan ook enkele tekens waar controle-ambtenaren op letten, mocht uw gemeente hierop handhaven.

Mag ik wonen in een chalet?

Ja, in principe is het mogelijk om in een chalet te wonen, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen die u in gedachten moet houden.

In Nederland is het alleen toegestaan om een recreatiewoning als hoofdverblijf te hebben, wanneer de grond een woonbestemming heeft volgens het bestemmingsplan. Als dat het geval is, dan is het in principe toegestaan om een chalet te bouwen voor permanente bewoning.

 

Koop- of huurgrond? Geen verschil

Het maakt niet uit of u eigenaar bent van de grond, of de grond huurt, waarop u een chalet voor permanente bewoning wilt (laten) bouwen. Het bestemmingsplan is leidend.

 

Tip: u kunt ervoor kiezen bij de gemeente een bestemmingsplanwijziging aan te vragen om permanente bewoning toe te staan. Hierbij is succes niet gegarandeerd, maar het is zeker het proberen waard.

 

Raadpleeg de gemeente

Het is altijd raadzaam om ook de specifieke regels en voorschriften van de betreffende gemeente te raadplegen. Sinds enkele jaren mogen gemeentes zelf besluiten hoe ze omgaan met permanente bewoning van recreatiewoningen. Ze kunnen kiezen de nationale wet te handhaven, een gedoogbeleid in te voeren of het te legaliseren / formeel toe te staan.

Is het bouwen van een chalet voor permanente bewoning in uw gemeente toegestaan? Top! Nu nog even kijken welke vergunningen er zoal nodig zijn.

 

Chalet bouwen voor permanente bewoning: Zijn er vergunningen nodig?

Over het algemeen zijn er vergunningen nodig voor het bouwen van een chalet voor permanente bewoning. Het exacte vergunningstraject kan variëren, afhankelijk van de specifieke locatie en de geldende regelgeving. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met een:

 

  • Bouwvergunning: In de meeste gevallen is een bouwvergunning (omgevingsvergunning voor bouwen) vereist voor het bouwen van een chalet. Deze vergunning toont aan dat uw bouwplannen voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.
  • Milieuvergunning: In sommige gevallen kan een milieuvergunning vereist zijn. De riolering / lozing van afvalwater van het chalet moet bijvoorbeeld voldoen aan de voorschriften en normen voor afvalwaterbeheer.
  • Eventuele andere vergunningen: Afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw chalet, zoals het installeren van zonnepanelen, een dakkapel of een veranda, kunnen extra (omgevings)vergunningen vereist zijn. Ook voor het transport van het chalet kunnen vergunningen nodig zijn.

We raden aan om u goed te verdiepen in de benodigde vergunningen, voordat u een chalet laat bouwen voor permanente bewoning.

Waaraan moet uw chalet voor permanente bewoning voldoen?

In het bouwbesluit staat beschreven aan welke eisen een gebouw moet voldoen op het gebied van veiligheid, gezondheid, energiezuinigheid en bruikbaarheid. Let hierbij op het onderscheid tussen logiesfunctie en woonfunctie. Normaal gesproken hebben recreatiewoningen een logiesfunctie, maar wanneer u het chalet voor permanente bewoning laat bouwen, dan krijgt deze een woonfunctie. In principe is de opdrachtgever/eigenaar ervoor verantwoordelijk dat de woning aan het bouwbesluit voldoet.

 

Chalets geschikt voor permanente bewoning

Met onze 60 jaar ervaring hebben wij al vele chalets ontworpen en gebouwd, van recreatiechalets tot mantelzorgwoningen en chalets voor permanente bewoning. Zodoende hebben we een assortiment met diverse ontwerpen opgebouwd, die u kunt kiezen en naar wens kunt laten aanpassen voor een langdurig comfortabel verblijf.

 

Selectie chalets zoals op https://duntep.nl/mantelzorgwoning/

 

Chaletbouw door Duntep: alles naar uw wensen

Bij Duntep streven we ernaar om uw droom van een chalet voor permanente bewoning werkelijkheid te maken. Met onze expertise, hoogwaardige kwaliteit en uitgebreide service zorgen we ervoor dat uw chalet voldoet aan uw wensen en dat u er zorgeloos van kunt genieten.

Bestaand model of volledig maatwerk

Het begint allemaal met het kiezen van uw favoriete model, die we kant-en-klaar kunnen leveren. U heeft volop keuze en de mogelijkheid om het chalet helemaal naar uw smaak aan te passen met diverse opties en extra’s. U kunt er ook voor kiezen om helemaal blanco te beginnen met een maatwerk-chalet.

Aanpassingen voor langdurig verblijf

Als u uw chalet laat bouwen voor permanente bewoning, dan bieden wij vele opties waarmee langdurig verblijf in het chalet mogelijk wordt. Denk hierbij aan vloerverwarming, zonnepanelen, isolatie, een aangepast keukenblok of luchtbehandeling; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Materialen kiezen

We bieden diverse soorten duurzaam hout en isolatiematerialen aan. In onze showroom kunt u uw chalet volledig samenstellen. We hebben een ruime keuze in kleuren, indelingen, isolatie en gevelbekleding. Onze adviseurs staan klaar om u te helpen bij het selecteren van de keuken, het sanitair, de vloeren en zelfs de raambekleding. Alles om uw eigen chalet helemaal naar wens samen te stellen.

Uw chalet wordt gebouwd!

Nadat alle keuzes gemaakt zijn en u het ontwerp definitief heeft goedgekeurd, gaat ons team van vakmensen zorgvuldig aan de slag in onze eigen productiehal. Met een geavanceerde productiestraat en gespecialiseerde vakmensen zorgen we ervoor dat elke stap van de bouw van uw chalet met de grootste zorg wordt uitgevoerd. Hierdoor kunnen we altijd de hoogstaande kwaliteit garanderen waar we bekend om staan.

Oplevering: de volledige service van Duntep

Nadat uw chalet is gebouwd, verzorgen wij het transport en de plaatsing op de gewenste locatie. Bij Duntep heeft u één aanspreekpunt voor alle werkzaamheden, waardoor het hele proces soepel verloopt. Maar onze betrokkenheid stopt niet bij de oplevering. Met ons servicecontract op maat blijven we voor u klaarstaan, ook na de oplevering. We zorgen voor het onderhoud en de service van uw chalet, zodat u jarenlang kunt genieten van uw zelfgebouwde woning.

Chalet bouwen voor permanente bewoning?

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden voor het bouwen van een chalet voor permanente bewoning? Aarzel dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met Duntep, uw ervaren chaletbouwbedrijf. Ons team staat klaar om uw vragen te beantwoorden, u te voorzien van deskundig advies en u te begeleiden bij het realiseren van uw droomchalet. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek wat wij voor u kunnen betekenen!

Vraag een brochure aan

en laat u inspireren

Laat u inspireren door onze diverse Duntep chalets, samengevoegd in een prachtige brochure. Zo kunt u thuis beginnen te dromen over uw tweede woning.

Aanvragen