Mantelzorgwoning in de tuin

Een mantelzorgwoning in de tuin gewild? Wat houdt dit in en kan dit?

Een zorgwoning in de tuin plaatsen. In sommige gevallen is dit een prachtige oplossing. Zo kan de mantelzorger of zorgverlener, blijven wonen in de eigen omgeving. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen tegen verhuizen op zien. Vooral op het platteland zijn ouderen het gelukkigst in de vertrouwde omgeving. Ook voor kwetsbare mensen met een beperking of aandoening, is het wenselijk om niet uit de eigen omgeving weggehaald worden. Maar hoe blijven zij nu wonen in hun eigen omgeving. Met aangepaste woonvoorzieningen, zonder te verhuizen? Hier zijn een aantal opties voor.

 

5 Definities van een mantelzorgwoning

 1. Een bestaand gedeelte van de woning of een bijgebouw ervan wordt geschikt gemaakt voor bewoning. Dit kan bijvoorbeeld een garage of tuinhuis zijn.
 2. Er wordt tijdelijk (voor de duur van de mantelzorgsituatie) een zorgunit aan de woning geplaatst waar de zorgbehoevende of de zorgverlener verblijft. Het gaat hierbij om een slaap- en of badkamer.
 3. Er wordt tijdelijk (voor de duur van de mantelzorgsituatie) een zelfstandige woning op het erf geplaatst met een aparte ingang, woon/slaapkamer, sanitair en keuken.
 4. Het huis wordt voorzien van een permanente aanbouw die onderdeel uitmaakt van het hoofdgebouw waarin de zorgbehoevende of mantelzorger woont.
 5. Bij het huis wordt een permanent bijgebouw gerealiseerd dat geen onderdeel uitmaakt van het hoofdgebouw. Dit wordt de woning van de zorgbehoevende of mantelzorger.

Nieuwsgierig naar een mantelzorgwoning in de tuin? Vraag onze speciaal ontworpen brochure aan. Hier is dieper ingegaan op de wet- en regelgeving, de voordelen, de investering en allerlei andere zaken.

Ja, ik wil een uitgebreide mantelzorgwoning brochure van Duntep 

 

Huis verbouwen ( Definitie 1 en 4)

Eén van de oplossingen om niet te verhuizen naar een zorginstelling,  is een verbouwing van,  of aanbouw bij de bestaande woning. Hiermee wordt ook een soort mantelzorgwoning gecreëerd. Immers, er komt een verbouwing om een aangepaste woonomgeving te creëren voor de zorgvrager- of verlener. Een groot nadeel hiervan is; de mantelzorgrelatie is van tijdelijke aard, echter de verbouwingen zijn permanent. Er zijn allerlei woningaanpassingen gedaan. Dit zijn maatwerk aanpassingen geweest om als mantelzorgontvanger toch zolang mogelijk te blijven wonen in de vertrouwde buurt. Deze aanpassingen zijn voor andere (toekomstige) bewoners overbodig. Dit maakt het soms dan ook lastiger om de woning te verkopen. Ook is het in sommige gevallen een minder aantrekkelijke oplossing. Niet iedereen wil de woning aanpassen voor een paar jaar gemak en plezier ervan. Maar er zijn ook positieve geluiden. Er is namelijk weinig ruimte vereist. Ook in steden is deze woonvariant eenvoudig te realiseren.

 

Een zorgunit plaatsen (Definitie 2)

Het plaatsen van een tijdelijke zorgunit is ook mogelijk. Denk hierbij aan een losse bad- of slaapkamer. Deze is bedoeld voor de mantelzorger of zorgverlener. Dit is een niet op zichzelf staand bouwwerk. Ook is deze unit niet mobiel. Vaak is dit een soort noodoplossing. Het is niet de ideale oplossing om jaren in te wonen. De unit is beperkt qua ruimte, het is geen complete woning. Er zijn mensen die het hebben van een slaap- en badkamer voldoende vinden. Voor deze mensen is het dan wel een prima oplossing.

 

Tijdelijk, mobiel en zelfstandige mantelzorgwoning (Definitie 3 en 5)

Een andere mogelijkheid om te blijven wonen is een mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning in de tuin. In de bovenstaande definities wordt duidelijk wat er onder een mantelzorgwoning wordt verstaan. Dit is een zelfstandige woning voor de kwetsbare doelgroep. De woning bevat allerlei aanpassingen gericht op het zelfstandig ouder worden.  Omdat het maatwerk is, kunt u zelf bepalen wat u wilt. Een aantal woningaanpassingen waar u aan kunt denken zijn;

 • De mantelzorgwoning is drempelloos;
 • Bredere deuren;
 • Rolstoelvriendelijk;
 • Een douche stoel om eenvoudig te douchen;
 • Beugels bij de toiletten ter houvast;
 • …..

 

3 Vereisten voor het plaatsen van een mantelzorgwoning

Er zijn grofweg een drietal belangrijke vereiste voor het plaatsen van een vergunningsvrije mantelzorgwoning. Allereerst moet de ruimte er zijn om een mantelzorgwoning te plaatsen. Ten tweede moeten de kinderen, kennissen, familie of een ander persoon, het accepteren dat zij mantelzorger zijn. Zij komen er naast te wonen en verzorgen de hulpbehoevende waar nodig. Ook houden zij een oogje in het zeil. Een stukje sociale controle.  Tot slot dient u te voldoen aan de landelijke beleidsregels voor het plaatsen van een mantelzorgwoning. Zo dient er bijvoorbeeld een zorgvraag te zijn. Advies is om het plaatselijke Wmo-loket te bezoeken in uw gemeentehuis. Leg de situatie uit en u weet meteen of u in aanmerking komt voor het vergunningsvrij plaatsen van een mantelzorgwoning.

 

Lees hoe mijn droom uitkwam in een Duntep mantelzorgwoning

 

Veelgestelde vragen

Wat betreft de landelijke beleidsregels, de wet- en regelgeving en de ontwikkelingen voor een mantelzorgwoning in tuin. . Er zijn talloze regels, onderwerpen en vragen die bij een mantelzorgwoning komen kijken. Hieronder staat een overzicht van de meest gestelde vragen voor het plaatsen van een mantelzorgwoning;

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor een vergunningsvrije mantelzorgwoning?
 • Waar mag/moet de mantelzorgwoning staan?
 • Wie mag er in wonen?
 • Wat gebeurt er wanneer de mantelzorgrelatie eindigt?
 • Een mantelzorgwoning met vergunning, hoe kan dit?
 • Moet een mantelzorgwoning mobiel zijn of niet?
 • Moet ik een apart huisnummer en wat zijn de gevolgen?
 • Wat is een pré-mantelzorgwoning?
 • Ik ben 80 jaar maar ontvang geen actieve mantelzorg, mag ik een mantelzorgwoning?

Voor al deze vragen verwijzen wij u door naar de mantelzorglijn van mantelzorg (voorheen Mezzo). Dit is een belangenorganisatie voor alle mantelzorgers in Nederland.. Vraag naar mevrouw Klein. Zij weet al uw vragen te beantwoorden.

De mantelzorglijn van mantelzorg