5 redenen om een zorgwoning te kopen

mantelzorgwo

Om zelfstandig, comfortabel oud te worden in uw eigen omgeving is een zorgwoning zéér geschikt. In deze blog worden 5 redenen benoemd om een mantelzorgwoning te kopen.

1. De overheid stimuleert een zorgwoning

In november 2014 heeft de overheid de Wmo-regelgeving veranderd. Sindsdien is het mogelijk om vergunningsvrij een zorgwoning te plaatsen. Doordat de overheid structureel honderden bejaardentehuizen en verzorgingstehuizen sluit, wordt het steeds moeilijker om in een verzorgingstehuis te komen.  Langzaam maar zeker verdwijnen de verzorgingstehuizen. De maatschappij verandert steeds meer naar een participatiesamenleving. Dit is een samenleving waar iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en die van de omgeving omgeving. Het streven naar een participatiesamenleving is zowel een politieke ideologie als een bezuinigingsoperatie. Koning Willem- Alexander riep in 2013 tijdens de troonrede deze term in leven. Tot en met 2021 is er 340 miljoen vrijgemaakt vanuit de overheid om ouderen te thuis te laten blijven wonen.

”Tot en met 2021 wordt er jaarlijks 340 miljoen vrijgemaakt vanuit de overheid,,

2. Het is een waardevaste investering

In tegenstelling tot het ouder worden in een bejaardentehuis, verplegingstehuis of seniorenwoning, is een zorgwoning een waardevaste investering. Je betaalt éénmalig een hoog bedrag om vervolgens een mantelzorgwoning in bezit te hebben. Deze woningen kunnen minimaal 20, maar soms wel 30 tot 40 jaar mee. Iemand met een hoog eigen vermogen betaalt soms tot wel €2.000,- per maand om in een verplegingstehuis te mogen verblijven. Dit bepaalt het CAK. Intrekken in een particuliere zorginstelling is vaak nog duurder.  Het is ook mogelijk om in een seniorenwoning oud te worden. Hier betaal je gemiddeld zo’n €720,- per maand voor.

Kortom, door een mantelzorgwoning aan te schaffen, doet u een investering voor de lange termijn. Bovendien heeft een zorgwoning na 10 of 15 jaar nog een hoge restwaarde. Gemiddeld kost een mantelzorgwoning tussen de €90.000 en de €150.000,-. Deze prijs is afhankelijk van uw wensen. Naast onderstaande voordelen is het ook nog eens een waardevaste investering. Een zorgwoning behoudt zijn waarde. Dit in tegenstelling tot het intrekken in een aanleunwoning.

Bereken hier uw eigen bijdrage

 

3. U kunt blijven wonen in uw eigen vertrouwde omgeving

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50 procent van de ouderen het liefst thuis wil blijven wonen. Naarmate men ouder wordt, ziet men steeds meer tegen verhuizen op. In dat geval zijn er 2 mogelijkheden. Of de woning compleet aanpassingen met het oog op zelfstandig ouder worden. In sommige gevallen is dit de ideale oplossing. Hier komen veel woningaanpassingen bij kijken en er zal bij deze oplossing vaak voor gekozen worden om alles gelijkvloers te maken. Maar voor veel ouderen is dit een tijdelijke oplossing. Mocht u de ruimte hebben, wat echt een grote vereiste is, dan is een zorgwoning/mantelzorgwoning ideaal. U laat de woning compleet volgens uw eigen wensen en behoeften bouwen. De zorgwoning wordt naast de hoofdwoning geplaatst et voilá.

”50 procent van de Nederlandse ouderen blijft het liefst thuis wonen,,

Een vereiste voor een mantelzorgwoning is dat er sprake is van een mantelzorgrelatie. In 9 van de 10 gevallen woont het gezin van één van uw kinderen op het erf. Zo is het met de mantelzorgwoning mogelijk om in de vertrouwde omgeving, op een hoge leeftijd maar toch nabij de directe familie, oud te worden. Wat is er nu mooier dan op zo’n leeftijd nog sociaal betrokken te zijn bij het familieleven, maar toch met een gewaarborgde privacy? Zo was er onlangs een man zo dankbaar dat hij nog dagelijks de koeien in de wei ziet grazen. Dagelijks kon zien wie er op de fiets voor het huis langs kwam en dagelijks kon hij zijn oude, vertrouwde kabinet gebruiken.

Benieuwd wat in uw gemeente mogelijk is en hoe u hier achter komt?

Lees meer over het Wmo-loket

 

4. De mantelzorgverlener en mantelzorgontvanger worden ontzorgd en ontlast

Een mantelzorgwoning heeft zowel voor de mantelzorger als de hulpvrager meerdere voordelen. Voor de mantelzorger:

 • Meer rust doordat de hulpvrager altijd dicht in de buurt is
 • De reistijd en reiskosten vervallen.
 • De zorg wordt aanzienlijk verlicht door de specifieke zorgaanpassingen. Zo hoeft u niet uw moeder of vader de trap af te helpen.
 • Aan de eigen bestaande woning hoeft u geen aanpassingen te doen. De hulpvrager kan in een tijdelijke mantelzorgwoning worden gehuisvest.
 • U behoudt uw privacy. De hulpvrager zit niet in dezelfde woning als u, waardoor het eenvoudig is om ook gescheiden te leven.

Voor de mantelzorgontvanger/hulpvrager zijn er de volgende voordelen:

 • U kunt blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving en hoeft niet naar een aangepaste woning of zorgcentrum
 • De woning is aanpasbaar naar iedere persoonlijke behoeften en wensen. Zo kunt u uw nierdialyse thuis uitvoeren.
 • Het behouden van zelfstandigheid, eigen inbreng en eigen ruimte.
 • Een veilige woning flexibel aanpasbaar naar iedere behoefte. Zo overlijden er tegenwoordig steeds meer ouderen door een val.  
 • Een mantelzorgwoning is een waardevaste investering, waardoor uw eigen vermogen behouden blijft.
 • Verbeterde leefomstandigheden, omdat zonder inwoning bij familieleden wel zorg van hen wordt ontvangen.
 • Mocht er wat gebeuren, kan er eenvoudig alarm worden geslagen. De mantelzorger of het familielid is dan snel ter plaatse. Dit geeft rust.

 

Bekijk hier 5 tips ter val preventie

 

5. Het vermindert eenzaamheid en sociale isolatie

Mantelzorgwoningaanbieder Duntep heeft een onderzoek gedaan naar zorgwoningen. Een van de constateringen is dat een zorgwoning eenzaamheid vermindert doordat er vrijwel dagelijks mensen over de vloer kwamen. De respondenten van het onderzoek gaven aan dat er een bepaalde sociale controle was.
Dit gaf hen een veilig en aangenaam gevoel.  Bovendien gaf iedereen aan geen spijt te hebben van de mantelzorgwoning en het een echte aanrader is. Kortom, het kan een prachtige oplossing zijn.

Voor vragen kunt u altijd contact zoeken met onze mantelzorgwoningadviseur van Duntep. Ook kunnen wij u in contact brengen met bestaande mantelzorgwoninginwoners.  Mocht u willen weten hoe het in uw gemeente is geregeld qua wet- en regelgeving, bezoek dan het plaatselijke Wmo-loket in uw gemeente. De gemeente denkt vaak mee om een mantelzorgwoning mogelijk te maken.

 

Contact

Geïnteresseerd?

Hier vindt u meer informatie over een mantelzorgwoning.  Ook worden de voor- en nadelen uitgelicht. Daarnaast is het nog mogelijk om de wet- en regelgeving te bekijken. Hier ziet u welke regels er gelden.

Lees meer over een mantelzorgwoning

5 tips om uw chalet goed te onderhouden

In deze blog staan 5 tips over hoe u uw chalet het beste kunt onderhouden. Dit is van belang omdat veel leveranciers verwachtten dat u deze tips naleeft, in verband met de garantiebepaling.

Bekijk de tips