
Voorbereidingsfase
-Zorg dat u in het bezit bent van een mantelzorgverklaring. Deze kan verstrekt worden via de huisarts, wijkverpleegkundige of andere (keuring) arts
-Bereid je goed voor. Lees je in op het gebied van Vergunningsvrij bouwen, blijverslening, Wmo-voorzieningen, en een eigen huisnummer
-Neem bij twijfel altijd contact op bij uw plaatselijke Wmo-loket. Komt u er hier niet uit, bel dan naar mevrouw Klein van MantelzorgNL
Tel: (030) 760 60 55)
-Vraag volledig vrijblijvend onze speciaal gemaakte mantelzorgwoningbrochure aan. Hier staat al veel informatie in over mantelzorgwoningen.
-Praat met uw buren over uw plannen. Hun toestemming is niet vereist, maar het is net zo prettig als ze op de hoogte zijn van uw plannen.
-Zijn er onduidelijkheden? Neem dan contact op met een mantelzorgwoning-aanbieder. Zij hebben vaak nauwe connecties met experts, belangenorganisaties en gemeenten.
Aankoopfase
-Bepaal de vorm, grootte en plek van de mantelzorgwoning.
-Check nog eens goed of het daadwerkelijk vergunningsvrij geplaatst mag worden of als er een omgeving–vergunning aangevraagd moet worden. Mocht u daadwerkelijk een vergunning moeten aanvragen, vraag dan eens bij de gemeente naar de kruimelregeling. Soms hanteert een gemeente deze regeling, wat erin resulteert dat u zonder legeskosten, binnen een paar maanden een tijdelijke vergunning verstrekt krijgt.
-Bekijk onze brochure, website en modellen ter inspiratie. Zo heeft u al een idee van wat er mogelijk is qua mogelijkheden en ontzorging.
-Informeer eens bij de gemeente of er enige vorm van subsidie mogelijk is. Het beste kunt u dit bij het Wmo-loket doen.
-Wanneer u een prijs heeft, vraag dan duidelijk wat hier zoal in zit. Vraag ook naar een transportprijs. Zo komt u achteraf niet voor onvoorziene situaties te staan.
-Weest u zich ervan bewust dat de prijs per m2 vaak tussen de €1200,- en de €1600,- zit.
-Houdt rekening met het levensloopbestendige aspect. Denk hierbij aan; rolstoelvriendelijk, drempelloos, gelijkvloers, stoeldouche en wandbeugels.
-Zorg ervoor dat wanneer de bouwer het riool etc. niet aansluit, u wel aangeeft dat zij alles naar een bepaald punt brengen.
Afrondende fase
-Tref voorbereidingen betreffende transport en plaatsing. Bespreek dit goed.
-Vraag een apart huisnummer aan voor een zelfstandige mantelzorgwoning.
-Denk na over zaken als gas, licht, elektriciteit of internet. Informeer eventueel naar toeslagen bij de belastingdienst
-Maak goede afspraken met elkaar over privacy, gebruik van tuin etc.
Lees meer over de voordelen van een mantelzorgwoning voor de mantelzorgvrager
-Blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving.
-De woning is daarnaast aanpasbaar naar iedere persoonlijke behoeften en wensen.
-Het behouden van zelfstandigheid, eigen inbreng en eigen ruimte.
-Een veilige woning flexibel aanpasbaar naar iedere behoefte.
-Een mantelzorgwoning is een waardevaste investering, waardoor uw eigen vermogen behouden blijft.
-Verbeterde leefomstandigheden. Omdat zonder inwoning bij familieleden wel zorg van hen wordt ontvangen.
-Gewaarborgde privacy.
-Mocht er wat gebeuren, kan er eenvoudig alarm worden geslagen. De mantelzorger of familielid is dan snel ter plaatse. Dit geeft rust.