Belangrijkste regels van een vergunningsvrij mantelzorgwoning

Problemen met de gemeente?

Bent u geïnteresseerd in een mantelzorgwoning, maar raakt u verstrikt in de wet- en regelgeving? Of weet uw gemeente niet eens hoe deze luidt? Ons advies is om dan contact op te nemen met de mantelzorglijn. Dit is een telefoonlijn, speciaal voor vragen over mantelzorg-gerelateerde onderwerpen, zoals een mantelzorgwoning.

Vraag naar mevrouw Klein, mevrouw is onafhankelijk expert op het gebied van mantelzorgwoningen bij de belangenvereniging voor mantelzorgers.

Telefoonnummer: 030 – 760 60 55

Email adres: mantelzorglijn@mantelzorg.nl

 

Belangrijkste regels

Sinds 2014 is het mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te plaatsen. Hoewel de mantelzorgwoning vergunningsvrij geplaatst mag worden, zijn er toch een aantal landelijke regels opgesteld.  Deze algemene regels bevinden zich hieronder. De regels zijn per gemeente vrij te interpreteren. Wilt u weten wat de regelgeving is in uw gemeente, bezoek dan het Wmo-loket op uw gemeentehuis.

In het tekstvak hieronder hebben wij voor u de belangrijkste wet- en regelgeving op een rijtje gezet. Mocht u meer informatie hierover willen, neem dan contact met ons op of lees: vragen en antwoorden over mantelzorgwoningen eens door.

 

Controleer of uw bouwplannen vergunningsvrij kunnen

Regels mantelzorgwoning

Wet- en regelgeving

  • De mantelzorgwoning mag bewoond worden door maximaal één huishouden. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen. Hiervan moet minstens één persoon mantelzorg ontvangt of verlenen.
  • U mag alleen de begane vloer van de mantelzorgwoning gebruiken als leefruimte.
  • Bij twijfels over de mantelzorgrelatie kan de gemeente vragen om een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige of ander deskundige persoon of instantie.
  • Als de mantelzorgrelatie eindigt, mag het bouwwerk niet langer gebruikt worden als woning. U hoeft de woning dan niet af te breken, maar u moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer verwijderen. Dit kan vergunningsvrij
  • Kiest u voor een verplaatsbare mantelzorgwoning en woont u buiten de bebouwde kom van een dorp of stad. Dan zijn er geen extra randvoorwaarden voor de bebouwingsoppervlakte.
  • De mantelzorgwoning mag vergunningsvrij alleen geplaatst worden bij een bestaande woning op het achtererfgebied.
  • De mantelzorgwoning is vergunningsvrij maximaal 100 m2 groot.
  • Staat de mantelzorgwoning minder dan 4 meter van de hoofdwoning; In dit geval mag de zorgwoning niet hoger zijn dan 5 meter, maar ook niet hoger zijn dan de hoofdwoning.
  • Staat de mantelzorgwoning op een afstand van meer dan 4 meter van de hoofdwoning; Wanneer de zorgwoning hoger is dan 3 meter en is voorzien van een schuin dak, dan mag de dakvoet niet hoger zijn dan 3 meter.

Lees meer over een mantelzorgwoning

Pré-mantelzorgwoning

Meer informatie over een pré-mantelzorgwoning

Wilt u meer informatie over een pré-mantelzorgwoning? Neem contact met ons op of lees ons artikel.

Lees meer

Modellen die geschikt zijn voor een mantelzorgchalet

Deze chalets voldoen veelal aan de eisen van een mantelzorgwoning en zijn dan ook een ideale oplossing als u verlegen zit om een tijdelijke woonoplossing