Een mantelzorgwoning in Gelderland

Op deze pagina vindt u de wet- en regelgeving van een mantelzorgwoning in Gelderland.  Duntep krijgt jaarlijks tientallen aanvragen voor het bouwen/plaatsen van een mantelzorgwoning. Nu krijgen we ook veel vraag naar de wet- en regelgeving. Landelijk gezien is het vergunningsvrij plaatsen van een mantelzorgwoning overal mogelijk.  Echter, er zijn uitzonderingen. Ook heeft de gemeente de mogelijkheid om de landelijke regels anders te interpreteren. Het beschikken over ruimte op het erf is een belangrijke vereiste voor een mantelzorgwoning. Hieronder de belangrijkste regels over het plaatsen van een mantelzorgwoning in Gelderland. Benieuwd naar onze mantelzorgwoningen? Klik op de onderstaande link.

Sinds de Wmo van 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen met een beperking bij de zelfredzaamheid of participatie

 

Lees meer over Duntep mantelzorgwoningen

 

Een mantelzorgwoning in Gelderland

De provincie Gelderland is de grootste provincie van Nederland qua landoppervlakte.  Met grote steden als Nijmegen, Apeldoorn en Arnhem bevat de provincie ook een hoog aantal inwoners. Er wonen namelijk meer dan 2 miljoen inwoners in Gelderland. Vanwege het feit dat de provincie zoveel grondoppervlakte heeft, zou er gesteld kunnen worden dat een mantelzorgwoning juist interessant is in deze provincie.  Er zijn meerdere mogelijkheden om een mantelzorgwoning te realiseren, inpandig, losstaand, met vergunning en zonder vergunning. Ook zou de mogelijkheid  kunnen bestaan dat het vergunningsvrij mogelijk is een mantelzorgwoning te plaatsen. Informatie kunt u achterhalen via www.omgevingsloket.nl. Daar kan een vergunning check gedaan worden. Wanneer u hier niet uit komt, neem dan contact op met ons. Wij staan nauw in contact met experts op dit gebied. Verder is Gelderland een meedenkende provincie, met meedenkende gemeenten. Dit omdat Duntep al in diverse gemeenten een mantelzorgwoning heeft mogen plaatsen.

Mocht u interesse in een mantelzorgwoning in Gelderland hebben, doe dan eerst een vergunningscheck. Vervolgens bekijkt u of u in aanmerking komt voor een mantelzorgwoning. Mocht u er dan niet uitkomen, neem dan contact op met het Wmo-loket in uw gemeente of met ons. Wij kunnen u in contact brengen met een belangenbehartiger voor mantelzorgers  in Den Haag.

Wet- en regelgeving mantelzorgwoning

Voordelen voor de mantelzorgontvanger

Voordelen mantelzorgwoning voor de mantelzorgvrager

 • Blijven wonen in de eigen vertrouwde omgeving.
 • De woning is daarnaast aanpasbaar naar iedere persoonlijke behoeften en wensen.
 • Het behouden van zelfstandigheid, eigen inbreng en eigen ruimte.
 • Een veilige woning flexibel aanpasbaar naar iedere behoefte.
 • Een mantelzorgwoning is een waardevaste investering, waardoor uw eigen vermogen behouden blijft.
 • Verbeterde leefomstandigheden. Omdat zonder inwoning bij familieleden wel zorg van hen wordt ontvangen.
 • Gewaarborgde privacy.
 • Mocht er wat gebeuren, kan er eenvoudig alarm worden geslagen. De mantelzorger of familielid is dan snel ter plaatse. Dit geeft rust.

 

Voordelen mantelzorgwoning voor de mantelzorger

 • Er wordt meer rust en privacy gecreëerd.
 • Doordat de reiskosten en reistijden vervallen.
 • De zorg wordt aanzienlijk verlicht door de specifieke zorgaanpassingen
 • Hierdoor hoeft u aan de eigen bestaande woning geen aanpassingen te doen.
 • Mocht er wat gebeuren, dan bent u snel in de buurt om ondersteuning te geven.

Het is als mantelzorger ook mogelijk om zelf in de mantelzorgwoning te wonen. In dit geval zal de hulpbehoevende in de hoofdwoning wonen.

Bekijk de regels van een mantelzorgwoning

Vraag GRATIS uw mantelzorgwoning brochure aan

Volledig vrijblijvend

Vraag onze mantelzorgwoningbrochure aan en u weet alles van een mantelzorgwoning! Want de brochure staat vol met informatie en inspiratie, zoals tekeningen, voorbeelden, voordelen, regelgevingen en noem maar op.

Mantelzorgwoningbrochure aanvragen