Overheid stimuleert zelfstandig blijven wonen

De kabinetsontwikkeling zijn positief voor ouderen en dat betekent dat de overheid zelfstandig blijven wonen stimuleert. In 2019 heeft het kabinet bepaald dat het de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen zal bevorderen. De afgelopen jaren kwamen nieuwe initiatieven van bewoners en ondernemers vaak moeilijk van de grond. Dit werd veroorzaakt omdat de financiering en betalingsvoorwaarden vaak een te hoge drempel was bij het zelfstandig blijven wonen. Het is lastig dit rond te krijgen. Wij van Duntep uit Staphorst, vlak bij Zwolle, informeren u hierover graag.

 

Overheid stimuleert zelfstandig blijven wonen met deze stimuleringsregeling

Om zelfstandig blijven wonen meer te stimuleren is er sinds 2019 een stimuleringsregeling getroffen. Hiermee steunt de overheid ondernemers en bewoners door middel van leningen of garantiestellingen. Het totale bedrag dat hiermee gemoeid is, is 164 miljoen euro op jaarbasis. Met deze borgstelling wil het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lokale ondernemers en bewoners helpen de financiering van projecten rond te krijgen. Minister de Jonge maakt zich hiervoor hard, omdat hij signaleert dat het huidige beleid te veel onduidelijkheid schept.

 

Langer zelfstandig blijven wonen

De komende 10 jaar neemt het aantal 75-plussers toe tot 2,1 miljoen mensen. Momenteel zijn er 1,3 miljoen mensen 75-plus. Dit in combinatie met een stijgende levensverwachting resulteert in toenemend aantal vitale ouderen. Een gevolg van het langer vitaal zijn, is dat mensen langer thuis willen blijven wonen. Daarom stimuleert de overheid dit enorm de afgelopen jaren. Zo is het vanaf eind 2014 mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning neer te zetten. Dit alles om zelfstandig blijven wonen te stimuleren.

Lees meer over zelfstandig blijven wonen

Ook draait de overheid momenteel een programma. Dit is het programma Langer Thuis. Ook draaien er programma’s als ‘Eén tegen Eenzaamheid’ en ‘Thuis in het Verpleeghuis’. Deze programma’s zijn onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg. Hierbij zijn ruim 200 partijen aangesloten. Dit allemaal met het doel om de zorg voor onze ouderen te verbeteren.

 

Eenzaamheid en sociale isolatie

In dit Pact voor de Ouderenzorg gaat men ook de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid en om het thuis wonen beter mogelijk te maken. Wat veel mensen niet beseffen is; dat eenzaamheid doodsoorzaak nummer 1 is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het twee keer dodelijker is dan alcohol. Eenzaamheid gaat vaak gepaard met sociale isolatie.

Vraag GRATIS uw mantelzorgwoning brochure aan

Vraag onze mantelzorgwoningbrochure aan en u weet alles van een mantelzorgwoning! De brochure staat namelijk vol met informatie en inspiratie, zoals tekeningen, voorbeelden, voordelen, regelgevingen en nog veel meer. Heeft u een vraag over zelfstandig blijven wonen of een van onze andere diensten, zoals het laten bouwen van een mantelzorgwoning? Neem dan contact met ons op door het invullen van het contactformulier, te bellen naar 0522 441372 of een e-mail te sturen naar info@duntep.nl. Wij vertellen u graag meer over onze verschillende diensten en producten, zoals het voorzien van privé sanitair.

Aanvragen