De kabinetsontwikkeling zijn positief voor ouderen en dat betekent dat de overheid zelfstandig blijven wonen stimuleert. In 2019 heeft het kabinet bepaald dat het de ontwikkeling van nieuwe vormen van wonen en zorg voor ouderen zal bevorderen. De afgelopen jaren kwamen nieuwe initiatieven van bewoners en ondernemers vaak moeilijk van de grond. Dit werd veroorzaakt omdat de financiering en betalingsvoorwaarden vaak een te hoge drempel was bij het zelfstandig blijven wonen. Het is lastig dit rond te krijgen. Wij van Duntep uit Staphorst, vlak bij Zwolle, informeren u hierover graag.
De komende 10 jaar neemt het aantal 75-plussers toe tot 2,1 miljoen mensen. Momenteel zijn er 1,3 miljoen mensen 75-plus. Dit in combinatie met een stijgende levensverwachting resulteert in toenemend aantal vitale ouderen. Een gevolg van het langer vitaal zijn, is dat mensen langer thuis willen blijven wonen. Daarom stimuleert de overheid dit enorm de afgelopen jaren. Zo is het vanaf eind 2014 mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning neer te zetten. Dit alles om zelfstandig blijven wonen te stimuleren.
Lees meer over zelfstandig blijven wonen
Ook draait de overheid momenteel een programma. Dit is het programma Langer Thuis. Ook draaien er programma’s als ‘Eén tegen Eenzaamheid’ en ‘Thuis in het Verpleeghuis’. Deze programma’s zijn onderdeel van het Pact voor de Ouderenzorg. Hierbij zijn ruim 200 partijen aangesloten. Dit allemaal met het doel om de zorg voor onze ouderen te verbeteren.
Eenzaamheid en sociale isolatie
In dit Pact voor de Ouderenzorg gaat men ook de strijd aan te gaan tegen eenzaamheid en om het thuis wonen beter mogelijk te maken. Wat veel mensen niet beseffen is; dat eenzaamheid doodsoorzaak nummer 1 is. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het twee keer dodelijker is dan alcohol. Eenzaamheid gaat vaak gepaard met sociale isolatie.