Is een mantelzorgwoning de nieuwe woontrend?

15 april 2019

Nieuwe woontrend

Of een mantelzorgwoning de nieuwe woontrend is, dat weet Jan Hofstede, eigenaar van Duntep niet. Maar dat het toeneemt qua populariteit kan hij wel bevestigen. Vanaf 2014 bouwt Duntep,  verspreid in heel Nederland, complete mantelzorgwoningen van hoogwaardige kwaliteit, geheel volgens de wensen en behoeften van de klant

Vergunningsvrij

Sinds 2015 is het mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning te plaatsen. Dit stimuleert ouderen om zolang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het eigen terrein. Deze zorgwoning is bedoeld is voor de zorgvrager. Als mantelzorger is het ook mogelijk om bij de zorgvrager in te wonen. De laatste jaren worden komt er steeds meer vraag naar deze vorm van wonen. Buiten het feit om dat het vergunningsvrij is, zijn er wel enkele regels.

Wmo-aanpassing

De afgelopen jaren is er vanuit de overheid steeds meer aandacht geschonken en geld vrijgemaakt voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet is erop gericht dat mensen langer zelfstandig en comfortabel thuis kunnen blijven wonen. Het is aan de gemeenten hoe zij hier verantwoorde invulling aan geven. Omdat er in het WMO geen duidelijke richtlijnen en omschrijvingen zijn geformuleerd, heeft iedere gemeente haar eigen beleid hierin. Op elk gemeentehuis is er een WMO-loket. Hier kunnen de mensen  worden voorzien van informatie over het WMO. Ook over de aanschaf van een mantelzorgwoning en de regelgeving die hierbij komt kijken.

Toenemende belangstelling

‘In 2014 hebben we bij Duntep de eerste mantelzorgwoning mogen bouwen, nu enkele jaren later staan onze mantelzorgwoningen al wijd en zijd verspreid in Nederland. Er is sprake van steeds meer toenemende belangstelling naar deze woonvorm.’ Een mogelijke oorzaak van de toenemende populariteit naar deze woontrend, komt omdat er hogere normen worden gesteld om in een verzorgings- of verpleeghuis te wonen. Daarnaast sluit de overheid jaarlijks honderden verzorgingstehuizen en blijft de vergrijzing alleen maar toenemen. Dit stimuleert de woontrend van mantelzorgwoningen.

Kritiek

Er is ook kritiek op het concept mantelzorgwoning. Zo is het voor mensen in de stad niet eenvoudig om een zorgwoning te plaatsen. In de gemeente Zwolle is er bijvoorbeeld de regel dat buren akkoord moet geven, wanneer er een woning op het erf geplaatst worden. Dit is het zogenaamde burenrecht. Jan Hofstede zegt hierover: ‘Niet in elke situatie is het een optie. Maar voor ouderen, welke zijn opgegroeid op het platteland en er hun hele leven gewoond hebben, is het een ideale oplossing om oud te worden in hun eigen veilige, vertrouwde omgeving, omringd door de familie.’ Een mantelzorgwoning is ook geschikt voor mensen met dementie, NAH, psychische stoornissen of andere vormen van beperkingen.

Wilt u meer informatie over mantelzorgwoningen? Klik hier of vraag onze brochure aan.

Meer recent nieuws

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd en op zoek naar meer informatie? Bekijk onze pagina over mantelzorgwoningen eens. Hier kunt u veel inspiratie opdoen.

Lees meer over mantelzorgwoningen

Vraag een brochure aan

en maak kennis met Duntep mobiele bungalows

Laat u inspireren door onze verschillende bungalows en chalet, samengevoegd in een prachtige map. Zo kunt u thuis beginnen te dromen over uw tweede woning, gratis verstuurd zonder verplichting.

Aanvragen